Isle of Raasay Rye and Sherry Double Cask- Distillery Special Release

52%, Skottland, Single Malt Whisky, 70cl,  artikelnr: 55111

Pris: 879:-

Detta är en lättrökt maltwhisky som först lagrats på amerikanska ryewhiskeyfat för att sedan få en slutputs på nya sherry-fat. Utgåvan är egentligen tänkt att säljas bara på destilleriet men intresset i just Sverige gör att man ändå skickar över  flaskor .

Isle of Raasay är det nya destilleri i Skottland som det talas mest om i whiskykretsar. Närheten till Isle of Skye med kändisen Talisker är en del av förklaringen. Men mest beror det på den höga kvalitet av whiskymakare Alasdair Day.

Den nya utgåvan baseras på det rökiga destillatet. Maltkornet som använts innehåller höga 48 ppm fenoler. Mäsken har fått jäsa i upp till fem dagar innan destillering sker i kopparpannorna.

Just detta kok skedde 19 september 2018 då whiskyn tappades på amerikanska 190-litersbarrels som tidigare innehållit ryewhiskey från Woodford Reserve i Kentucky. Slutlagring i 12 månader gjordes sedan på kvartsfat á 125 liter som rymt oloroso- respektive pedro ximénez-sherry.

– Vi har valt en snävare utsnitt under spritdestilleringen denna gång för att få fram ett renare, fruktigare destillat på bekostnad av röktonerna, säger Alasdair Day. Sherryfaten berikar fruktigheten ännu mer. Medan förlagringen på rye-fat tillför en härlig kryddighet.


© Copyright Northern Beverages