isle of raasay signature single malt
Isle of Raasay Single Malt är skapad av rökt och orökt Raasay råsprit som lagrats separat på 1st fill Rye whiskey, Chinkapinek och 1st fill ex-Bordeaux rödvins fat. Dessa sex olika fat har sedan blandats samman för att skapa denna lätt rökiga och fruktiga whisky.
Just denna kombination av fat är de först med inom skotsk whisky.
Den är buteljerad vid 46,4% procent där de har använt vatten från sin egen vattenkälla som finns intill destilleriet på ön.
Whiskyn släpps i olika matchar som varierar beteckning beroende på när whiskyn buteljeras; alla serier med början "R-01" har buteljerats på våren och "R-02" har buteljerats på hösten.
Det är en ganska lätt whisky med en viss sälta och kalkighet. Svaga toner av citrus och grapefrukt. Men här finns också syltiga röda bär och svaga toner av russin. Små rullande vågor av rök finns med här också med det är långt ifrån något rökmonster.
Alkoholvolym: 46.4%
Rökighet: Barley 48-52ppm | Residual in Bottle Estimated 6 ppm
Fattyper: First fill ex-Rye Whiskey (65%), virgin Chinkapin oak (25%), samt first fill Bordeaux rödvinsfat (10%)
Destillat: Isle of Raasay peated & unpeated spirit
Spannmål: Laureate
Jäst: Distillers’ Yeast
Vattenkälla: Isle of Raasay Distillery 60 meter djupa egna källa well – "Tobar na Bà Baine"
Spirit Cut Point: 75 to 67 (unpeated) & 75 to 65 (peated)
Cask Filling Strength: 63.5% alkoholvolym